jak zacit novy zivot v Californii

Discussion in 'České fórum' started by juliana, Aug 4, 2005.

  1. juliana

    juliana New Member

    Ahoj,
    jsem mile prekvapena kolik lidi si navzajem pomaha a kolik informaci lze zjistit na jedne webove strance.
    Rada bych zjistila jak se co nejuspesneji{hlavne co se tyce viz} prestehovat do Californie. Chci tu zacit studovat, ale samozrejme nemam dostatek penez na to abych jela se studentskym vizem a take skolne stoji vic pro mezinarodni studenty.
    Zajimalo by me zda je nejaka normalni, legalni cesta.Au-pair uz jsem byla, turista se musi vracet a vdavat se mi prijde blaznive{i kdyz kvuli vizum bych se snad i vdala :wink:

    diky za jakoukoliv radu a jestli jste nekdo zrovna ted v Bay Area v Cal. dejte vedet!Budu tu do 23.8.
    Julie
     
  2. Sova

    Sova Well-Known Member

    Julie,

    Chces studovat na bakalar, nebo na doktorat? Jestli na doktorat, je to lehci, protoze ve mnohych pripadu plati postgradualni studenty i skolne i stipendium.

    Pro vizu, je nutne dokazat, ze mas dostatek penez za byt, za skolne, za pojisteni, atd. Taky musis pokazat dokumenty, ktere pokazujou ze nezustanes v statech po ukonceni studie. Ja to poprve uslysim, ze stoji vic pro mezinarodni studenty. Jesti chces na statni univerzitu vstoupit (napr. na Kalifornskou), obycejne platis tolik, kolik i studenty z druhych statu Ameriky (pro kalifornskych rezidentu, skolne je okolo dvakrat mensi). Pro privatni univerzity, skolne jsou obycejne jedno. Hlavni problem v kalifornii, zvlastne v Bay Area, je ze vsechne ceny jsou na mnoho vic, nez v druhych mistech v statech (ja jsem tam bydlel 4 mesicu).

    Jestli jde to o trvalem byliste, jestli nemas rodinu v statech (to je, kteri jsou obcane), jenom skrze svatby, green card loterie, anebo prace. Bohuzel, lehky pout neni.
     
  3. juliana

    juliana New Member

    Dekuji za odpoved!
    Bohuzel doktorat se me netyka. Zatim ucim jen s certifikaty z jazykove skoly v Anglii,vysokou jsem jeste nezacala. Ale zjistila jsem od znamych ,kteri zde take chteji zustat, ze community colleges jsou dobra volba,jsou levne a na studentska viza to staci.Mohla bych se tedy prihlasit na ESL teachers` training,coz chci delat stejne a zkusit to takhle, co myslis?
    Anebo zkusit najit zamestnavatele,pro ktereho bych byla nepostradatelnym zemestnancem, treba nejake americko-ceske firmy nebo skoly,kde se uci cesky{i kdyz nevim kolik jich tu tak muze byt,zadna?:-}

    Julie
     
  4. Sova

    Sova Well-Known Member

    Bez vyssi vzdelani, je to asi tezko najit takoveho zamestnavatele, ktery by pro tebe vsechny dokumenty podal na vizu, i za nepostradatelnym zamestnamcem (vubec, kdyz se najde takovy, ktery je ochotny vyplnit vsechny formy i za vsechno plati, asi se bude chtit, abys zustala na dlouhou dobu) . Samozrejme, najde se takovi, kteri by zneuzili tebe, napr. v oblasti turizma v hotelu. Ale ver mi, nechtela bys tak zit.

    Asi community college je samy realny pout. Je nutne pochopit, ze nedaji povoleni na prace mimo univerzity/college, kde se ucis, a to obycejne jenom po prvnim semestru nebo roku. Ja bych porucil, abys zjistila jake jsou pravidla na college, ve kterem chces vstoupit. Moje manzelka, kdyz se poprve nacala tu studovat, tak zalovala za to, ze nsmela pracovat prvni dva semestra, ze univerzita v konci ji udelali vyjimku a dala povoleni pracovat od prvniho semestra. Takze, jestlize rikaji, ze se nesmis po pravidla univerzity, vzdycky je moznost, ze ti take udelaji vyjimku.

    Mnoho stesti!
     
  5. Marci

    Marci Member

    Nebudes to mit lehke , ale da se.
    Ja ted bydlim v Californii ( kde jsem chtela) ale dalo to dost prace.
    Zkus najit jakehokoli zamestnavatele v USA co te zamestna LEGALNE, muzes zkusit jako vymenny program nebo letni brigadu a oni te poslou do USA, ja skoncila v NYC. Po roce kdyz setris a libi se ti tu a tak tak si zazadas o studentske vizum a prihlasis se na Community college v CA, pak si k tomu muzes najit praci.
    nelegalne je jednoduche bydlet kde chces ale myslim ze to nestoji za to, specialne tu v CA jsou na nelegaly tvrdi.
     

Share This Page