Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet, je rybníček Brčálník. Na první pohled je docela obyčejný, ale už na ten druhý nám Rákosníček předvede obdivuhodné věci.
To jsem tedy zvědav, to jsem moc zvědav, co prorokují o počasí.
Dobrý den, dnes, zítra a v příštích dnech bude nad územím Brčálníku jasno, až průzračno, takže bude na hony vidět.
Ó, to se mi líbí, ano, ano, bude jasno, budou hony, to se mi líbí.
Ale, to se mi právě nehodí. V jasnu a průzračnu mě přece trefí i sváteční střelec. Já potřebuju mlhu.
No jó, to jó, to je pravda, tady jde o život, ba co dím, přímo o kachní kejhák
A nešlo by alespoň takových pár mlhových pentlí kvůli, s prominutím, támhleté kachně?
Velice lituji. Ale ani cancourek. Leda, leda že by po dešti přišla tichá noc a byla bez větru. Jináč se mlha neudělá.
Che, che, che, řečičky, tak já, zase já, abych dělal mlhu sám. No.
Vy jste prosím obdivuhodný, obddivuhodný.
No tak tedy, na první pokus to tedy nebyla teda nejhorší mlha, leč, příště, příště zadělám na hustší.
Račte si, vážení, povšimnout tohoto epochálního vynálezu, který jsem náhodou vynalezl.
No ale mlha to pořád ještě není.
Protože to je to to polotovar, to chce ještě vyladit (?).
Tak tohle na mlhu taky nevypadá, to je, to je nějaké nedopatření. Prosím vás, vážená meteoroložko, jakpak jste to říkala, když jste, to, předpovídala?
Po dešti, tichá noc, bez větru.
No tak, tak to teda, bohužel, nedovedu.
Hleďme, hleďme, déšť by byl. A copak na to naše rosnička?
Na našem území v brázdě nižšího tlaku vznikl náhle silný déšť. Ježto je klidno a bezvětrno, očekáváme silné mlhy
Sláva ti, sláva, moudrý Rákosníčku. Teď už se nemusím bát, že mě nějaký nimrod picne. Ó díky, díky.
Ale to, to já přece ne, to příroda. A na tu, prosím, nestačí se svými vynálezy, hm, ani Rákosníček.