|
 |
|
| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
scrimshaw Senior Member
|
Posted: 28-Sep-09 20:16 |
|
|
spolobytostí....fellow beings?
Ocítl jsem se ve velmí zvlaštním městě.
Voda šíroké posvátné louže odrážela první paprsky stoupajícího slunce Water of the broad sacred pool reflected the first rays of the rising sun?
Je to jako jsem viděl východ slunce vůbec poprvé.
Sledující je začátek filmu. Jsem zvědav jestli někdo může uhádnout co to je.
Velký barevný karnival pod širem nebem. Hudba, veseli lidé, směch. Po chvíli je slýšet Irský přizvuk.
Kamera sleduje dva lidé, muž a žena, muž je černošek(I hope I haven't chosen a derogatory term)
Žena ho vede k řeky a lehli si na travu.
Hned slyšíme někdo natáhnout kohoutek. Žena odběhla rychle. Tři muže svází muž, dají černou tašku nad hlavou a hodí ho do auta. Neštěstí je veděný přes mokrý Irský venkov ke skrýši.
Únosci jsou členy Irské Republikanské Armády.
'Nikdy jsem si nemyslil, že by čerstvý vzduch ochutnul tak dobře.
'Jsou to dva druzi lidé na tom světi. Ti, kteří dají a ti, kteří berou.'
'Tak jistý jak noc sleduje den mi budeš muset zabít.'
'Je to všech jen část ošklivé neskončené hru. Já jsem jen pešák, ale ty jsi pešák také.'
Příběh...Škorpion a žába
Škorpion chce přeplout řeku, ale neumí plout. A tak se přibliží k žábu, aby se jej zeptal zda ho nesl přes řeku.
Žáb řekl: 'To nemůžu.' Dám-li vás na zádech, píchněte mě.
Škorpion na to řekl. 'To neudělám. Pokud to udělám, my oba se potopíme.'
A tak žáb si myslil, že to dává smysl a začl přeplout řeku se škorpion na zádech.
Půl cesty přes řeku cítil žáb bodat v krku a vykřikl: 'Pane škorpione, proč jste to udělal, tak oba z nás umřou.
Škorpion řekl: ´Nemohl si přestat. Je to v mé povaze.(in my nature)
V tom příběhu je mnoho učení.
Nevěř všem.
Věř svoje tušení....první instinkty...first instincts.
Někteří tvoří občas dělají věci, které jsou proti jejich vlastním nejlepším zajmu.(against their own best interest) _________________ Jsem zvědav, jak by to vypadalo, kdybych byl přivolávačem deště. Jak by to vypadalo, kdybych uměl přivolat déšt'?
Mám pocit ale, že se to bohužel nikdy nedozvím. |
|
| Back to top |
|
 |
Petr_ Member
|
Posted: 12-Oct-09 7:56 |
|
|
| scrimshaw wrote: |
spolobytostí....fellow beings? Spolubytosti bych nahradil společníky, vrstevníky. Spolubytosti v češtině neříkáme.
Ocitl jsem se ve velmi zvláštním městě.
Voda široké posvátné louže (/jezírko.) odrážela první paprsky stoupajícího slunce Water of the broad sacred pool reflected the first rays of the rising sun?
Je to jako kdybych jsem viděl východ slunce vůbec poprvé.
Sledujíce je začátek filmu, jsem zvědav, jestli někdo může uhádnout co to je.
Velký barevný karneval pod širým nebem. Hudba, veselí lidé, smích. Za chvíli je slyšet Irský přízvuk.
Kamera sleduje dva lidi, muže a ženu, muž je černoušek(I hope I haven't chosen a derogatory term). Černoušek = dítě černocha. Černoch - dospělá osoba. Ani jedno z nich není nadávka nebo ponižující slovo. I když časem asi budeme říkat afro-američan.
Žena ho vede k řece a lehli si na trávu.
Hned slyšíme někoho natáhnout kohoutek. Žena rychle odběhla. Tři muži svazují muže, dají mu černou tašku nad hlavou a hodí ho do auta. Nešťastník je vezený přes mokrý Irský venkov ke skrýši.
Únosci jsou členy Irské Republikanské Armády.
'Nikdy jsem si nemyslil, že by čerstvý vzduch ochutnal tak dobře.
'Jsou to dva druhy lidí na tomto světě. Ti, kteří dají a ti, kteří berou.' (druzí lidé = the other people, druhy lidí = kinds of people)
'Tak jistě, jak noc sleduje den, mě budeš muset zabít.'
'Je to všech jen část ošklivé neskončené hry. Já jsem jen pešák, ale ty jsi pešák také.'
Příběh...Škorpion a žába
Škorpion chce přeplout řeku, ale neumí plout. A tak se přibliží k žábě, aby se jej zeptal zda by ho nepřenesla přes řeku.
Žába řekla: 'To nemůžu.' Dám-li vás na zádech, píchněte mě.
Škorpion na to řekl. 'To neudělám. Pokud to udělám, my oba se potopíme.'
A tak žába si myslela, že to dává smysl a začla přeplouvat řeku se škorpion na zádech.
V půli cesty přes řeku cítila žába bodnutí v krku a vykřikla: 'Pane škorpione, proč jste to udělal, tak oba (z nás) umřeme.
Škorpion řekl: ´Nemohl jsem přestat. Je to v mé povaze.(in my nature)
V tom příběhu je mnoho učení.
Nevěř všem.
Věř svému tušení....první instinkty...first instincts.
Někteří tvoři občas dělají věci, které jsou proti jejich vlastním nejlepším zajmu.(against their own best interest) |
|
|
| Back to top |
|
 |
scrimshaw Senior Member
|
Posted: 12-Oct-09 20:13 |
|
|
Věř svém tušené, obvykle tvoje první instinkty jsou správné.
Pokud něco vypadá příliš dobře, aby byl skutečné, pravděpododobně to je. Poslechej těmu vnitřnímýmu hlasu.
Nezavede tě špatně.
Dej mi páku a budu se moci hnout svět.
Anglická valečná loď Dreadnought(Neboj se ničého), která byla vypuštěná v devátenáct set šest, byla tak silná, mocná a rychlá, že se každá loď stvořena dřivější než ona stála hned zastaralá.
A tak začl nový závod ve zbrojení mezi Německem i Anglií.
V osmnáct set třicet šest bylo Alamo, stará španělská pevnost, napadano čtyři tisíce mexickými vojáky.
V pevnosti bylo sto osmsát devět Texasanů.
Všichni, kteří ten osudový den byli v pevnosti, mezi nimi znami muži jako William Travis, Jim Bowie(vynalezl Bowie nuž) a Davy Crocket, byli zabité.(kromě asi tři)
Z té boje nám přišlo řečeno,ˇPamatuj si na Alamo´.
Šest tydnů pozdějí byl Mexický prezident, a generál, Santa Anna zachcený v boji San Jacinto.
Dávej si pozor na škorpióna v převleku, který ti o nějakou láskavost prosí. _________________ Jsem zvědav, jak by to vypadalo, kdybych byl přivolávačem deště. Jak by to vypadalo, kdybych uměl přivolat déšt'?
|
| Back to top |
|
 |
Petr_ Member
|
Posted: 20-Oct-09 18:50 |
|
|
Věř svému tušení, obvykle tvoje první instinkty jsou správné.
Pokud něco vypadá příliš dobře, aby byl skutečné, pravděpododobně to je. (Můžeš to sem prosím napsat anglicky?)
Poslouchej tomu ("svému" zní asi lépe) vnitřnímýmu hlasu.
Nezavede tě špatně.
Dej mi páku a budu se moci pohnout světem. (my říkáme "Dej mi pevný bod a ...")
Anglická valečná loď Dreadnought(Neboj se ničeho), která byla vypuštěná v roce devatenáct set šest, byla tak silná, mocná a rychlá, že se každá loď stvořena dřivější než ona před ní, stala hned zastaralá.
A tak začal nový závod ve zbrojení mezi Německem i Anglií.
V roce osmnáct set třicet šest bylo Alamo, stará španělská pevnost, napadeno čtyři tisíci mexickými vojáky.
V pevnosti bylo sto osmsát devět Texasanů.
Všichni, kteří ten osudový den byli v pevnosti, mezi nimi známí muži jako William Travis, Jim Bowie(vynalezl Bowie nůž) a Davy Crocket, byli zabiti.(kromě asi tří)
Z toho boje nám přišlo (bylo) řečeno,Pamatuj si na Alamo´.
Za/o Šest týdnů později byl Mexický prezident, a generál, Santa Anna (za)chycený v boji San Jacinto.
Dávej si pozor na škorpióna v převleku, který tě o nějakou laskavost prosí. |
|
|
| Back to top |
|
 |
scrimshaw Senior Member
|
Posted: 21-Oct-09 16:53 |
|
|
Starobílý řecký inženýr řekl: 'Dejte mi pevný bod a budu moct pohnout světem.'
Pokud něco vypadá příliš dobré, aby byl reální, přavděpodobně není to reální.
If something seems-appears to good to be true, it probably is(to good to be true),
I understand the confusion.....
V prvním desetiletí devatenáctého století Anglie vypuštěla třida válečné lodě, která začala nový závod v zbrojení mezi státy Anglie a Německa. Dreadnought byla nejmocnější loď, jakou svět kdy viděl.
Měla tak mnoho zbraně, a byla tak rychlá, že každá loď stvořena před ni, stala hned zastaralá.
Ohromná německá válečná loď Bismarck byla potopěna anglickými lodmi v severním moři.
V boje San Jacinto byl chycený Mexický prezident a generál Santa Anna. To známé boj se odehřal v roce osmnnáctset třicet šest.
Ve války osmnáctého dvanáctého bylo hlavní město Washingtonu vyhořene angličáný. Stalo se to jen třicet dva let po tom, co Anglie byl poražen novými stvořenými Spojenými státy.
Ve světě politice dnešní přítel může být zitřejší nepřítel a dnešní nepřítel se může stat zitřejší přítelem.
Někdy mě moje tušení vede špatně. Nemohu jim pořád věřit.
Někdy mě moje tušení vede špatně, pro to, nemohu tomu pořád věřit. _________________ Jsem zvědav, jak by to vypadalo, kdybych byl přivolávačem deště. Jak by to vypadalo, kdybych uměl přivolat déšt'?
|
| Back to top |
|
 |
Petr_ Member
|
Posted: 30-Oct-09 10:31 |
|
|
Pokud něco vypadá příliš dobré, aby byl reálný, pravděpodobně není to reálné.
If something seems-appears to good to be true, it probably is(to good to be true),
I understand the confusion.....
Já bych úplně vynechal prostřední větu, nebo ji dal až na konec. Tedy - Pokud něco vypadá příliš dobře, na to aby to byla pravda, tak to pravda bude. Ale je to jazykolam a trochu matoucí. Spíš jsem několikrát slyšel něco podobného - Když něco vypadá příliš dobře na to, aby to byla pravda, tak to nejspíš pravda není.
V prvním desetiletí devatenáctého století Anglie vypouštěla (třídy) válečné lodě, které začaly nový závod ve zbrojení mezi státy Anglie a Německa. Dreadnought byla nejmocnější loď, jakou svět kdy viděl.
Měla tak mnoho zbraní, a byla tak rychlá, že každá loď stvořena před ní, se stala hned zastaralá.
Ohromná německá válečná loď Bismarck byla potopena anglickými loděmi v severním moři. (O tom je i jeden hezký film Potopte Bismark - Sink the Bismarck.)
V boji San Jacinto byl chycený Mexický prezident a generál Santa Anna. Tento známý boj se odehrál v roce osmnnáctset třicet šest.
Ve válce osmnáctého dvanáctého bylo hlavní město Washingtonu vypáleno (vyhořeno; vyhořet - používáme nejčastěji, pokud vyhoříme od svíčky, nebo závadou na elektrickém rozvodu apod. Naproti tomu město bylo vypáleno (nebo také srováno se zemí) = ve válce ho nepřátelé vypálily) Angličany. Stalo se to jen třicet dva let po tom, co Anglie byla poražena nově stvořenými Spojenými státy.
Ve světě politice dnešní přítel může být zítřejší nepřítel a dnešní nepřítel se může stát zítřejším přítelem.
Někdy mě moje tušení vede špatně. Nemohu jemu (tušení) pořád věřit.
Někdy mě moje tušení vede špatně, proto, nemohu tomu pořád věřit. |
|
|
| Back to top |
|
 |
scrimshaw Senior Member
|
Posted: 02-Nov-09 17:48 |
|
|
Uviděl jsem film ´Potopte Bismarck´ také. Je to velmi zajímavá historka. Byl to Bismarck příliš velkou hruzbu, aby se dál existovat. Winston Churchill, po tom, co anglická valečná lod Hood byla potepena Bismarckem, vydal přikaz ´Potopte Bismarck´. Byl zničení v severním moří dřív, než mohl hrozit anglickou přepavu. Slavný Bismarck měl velmi kratký život.
Pradavni řečci byli prvni lidé, kteří se snažili stvořit nový system vlády, v které by si samotni lidé zvolili lidi, kteři by je réprezentovat. Byla to úplně revoluční myšlenky. Na to je postaven zapadní civilizace.
Demokracie ale jen funguje dál, když bude stále existovat svobodný a nezávisný tisk. Svobodný tisk je oči a uši lidi.
Nemohl jsem uvěřit tomu, co se přede mnou odehřává. Nevypadalo to vůbec reální. Zavřel jsem oči, protože jsem nechtěl vidět víc.
Rozhodl jsem si tehdy, že si to s nikým nezopakoval, protože by si mysleli, že jsem blazincem a nikdo by mi uvěřil v každém připadě. A tak to, co jsem ten den uviděl, vezmu se sebou do svého hrobu.
Vynalez kanónu zvonil umíraček hradů. Hrady se potom stali zastaralými. A tak umřeli slavné dny jezdců kolatého stolu a kouzelné dny dráků a zabíjáků dráků. _________________ Jsem zvědav, jak by to vypadalo, kdybych byl přivolávačem deště. Jak by to vypadalo, kdybych uměl přivolat déšt'?
|
| Back to top |
|
 |
Petr_ Member
|
Posted: 06-Nov-09 19:55 |
|
|
UViděl jsem film ´Potopte Bismarck´ také. Je to velmi zajímavá historka. Byl to Bismarck byl příliš velkou hrozbou, aby se dál existoval. Winston Churchill, po tom, co anglická válečná loď Hood byla potepena Bismarckem, vydal přikaz ´Potopte Bismarck´. Byl zničení v severním moři dřív, než mohl ohrozit anglickou přepravu. Slavný Bismarck měl velmi krátký život.
Pradávni Řekové byli prvni lidé, kteří se snažili stvořit nový systém vlády, v(e) které by si samotní lidé zvolili lidi, kteří by je reprezentovali. Byla to úplně revoluční myšlenka. Na té/tom je postavena západní civilizace.
Demokracie ale jen funguje dál, když bude stále existovat svobodný a nezávislý tisk. Svobodný tisk je očima a ušima lidí.
Nemohl jsem uvěřit tomu, co se přede mnou odehrává. Nevypadalo to vůbec reálně. Zavřel jsem oči, protože jsem nechtěl vidět víc.
Rozhodl jsem si tehdy, že si to s nikým nezopakuji, protože by si mysleli, že jsem blázincem a nikdo by mi neuvěřil v každém případě. A tak to, co jsem ten den uviděl, vezmu si s sebou do (svého) hrobu.
Vynálezem kanónu zvonil umíráček hradů. Hrady se potom staly (hrady jsou neživotné proto y) zastaralými. A tak umřeli slavné dny jezdců (rytířů) kulatého stolu a kouzelné dny draků a zabijáků draků. |
Scrimshaw: jsou u vás vidět lidi co nosí roušky? (aby se chránili před prasečí chřipkou?). Nedávno jsem šel kolem lékárny a viděl jsem, že je lidi kupují, ale na ulici jsem ještě nikoho nepotkal. |
|
| Back to top |
|
 |
Alexx Senior Member

Joined: 12 May 2007 Posts: 955 Location: Karviná & Praha, Czech Republic
|
Posted: 07-Nov-09 11:06 |
|
|
|
Starobílý is "oldwhite"
Starobylý - old, ancient, traditional - cannot be used for people. In this case i would say "starořecký" or "inženýr starého řecka". _________________ I cesta může být cíl.
2008 - Spain, Albania+Kosovo, Morocco
2009 - Baltic States, Tuscany, Lombardy, India, Rome, NYC
2010 - West of the US (hopefully) |
|
| Back to top |
|
 |
scrimshaw Senior Member
|
Posted: 07-Nov-09 19:41 |
|
|
Starobylý....ne starobílý. ...Staroegypťáni postavili piramidy a ty piramidy jsou i dnes zdroje moc spekulace. Jak je stavěli? Jak hnuli tak velké kámeny?
Roušky proti praseční chřipku jsem tady neviděl já. Ale nebydlím ve velkém městem.
V televizi si myslím, že jsem viděl lidi na ulice v New Yorku, kteří nosi roušky.
Ať žije dlouho svobodný a nezávislý tísk, je to očima a ušima svobodných lidi. Den když tisk už není nezávislý, je den, když se to stane jen hlasem vlády.
Nesvobodný tisk je jen mluvčí vlády, zdroje propagandy.
Zdrava demokracie si závisí na zdravu nezávislého tisku.
Vynálezem internetu změnil světa. Svět je dnes o mnohem menší, než byl jen před století.
Smrt hradů je tíše svažená k vynálezu kanónu. Hrad na dnešní bojišti by byl jen snadný terč pro dnešní moderní zbraně. Ale před vynálezem kanónu, hrady byli srdce a duši válečného moci ve Evropě.
Z hradu v Anglie rytíři kulatého stolu odjižděli do venkovu, aby zachránili cti a slavu svého králu, odvažného Artouše. Ti slavni dni jsou jen čast minulosti.
Žijí dál jen v strankách knih a ve filmech.
Vlajky mávají tady na půl holi, protože nespokojenec v pevnosti Hood v Texasu zastřeli třináct a zranili víc než třicet svých společných vojáků. On je nejlepší přiklad zradcu, které by si někdo mohl představit.
Je špatná záminka člověku a musí žít s tím, co udělal. _________________ Jsem zvědav, jak by to vypadalo, kdybych byl přivolávačem deště. Jak by to vypadalo, kdybych uměl přivolat déšt'?
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|